• Lorem ipsum

Wat je wil weten over een allergie

18 Mar 2017
door Krista

Hier in de USA eten alle kinderen tussen de middag op school in de kantine. Sommige kindjes nemen lunch mee en anderen kopen lunch op school.

Nou ben ik natuurlijk een echte Nederlandse, dus ik pak hun broodjes in met een appeltje en wat drinken en nog een lekkere snack want de dagen hier zijn lang. Heel lang. Kwart voor 4 ’s middags zijn ze uit en dan gaan ze met de schoolbus naar huis, voordat ze thuis zijn is het na 4en en dan hoor je ze niet door de bus maar door hun rammelende buikjes thuiskomen.

 

Op een ochtend toen ik de broodjes aan t smeren was werd m’n zoontje boos. ‘Nee mam, geen pindakaas, ik told you dat ik met Charlie aan de Peanuttable ging lunchen’ Mijn zoontje kan geen normaal Nederlands meer. Iedere zin is een samenvoeging van NL, Eng en een taal die ‘nog’ niet bestaat. Nederlandse zinnen met Engelse zinsopbouw, je lacht je rot.

Maar goed…de Peanuttable? Mijn lieve dochter sprong zoals gewoonlijk te hulp en vertelde dat het de allergie tafel is die apart staat en waar niks mag worden gegeten wat een allergie kan opwekken en de ‘allergie kindjes’ mogen dan iemand uitnodigen om met hun aan die tafel te komen lunchen. De nurse (zuster) op school controleert alle broodtrommels en als alles ok is mogen ze mee gaan eten aan de allergie tafel. Super leuk, want de “niet allergie’ kindjes beschouwen dit als iets bijzonders en de ‘allergie kindjes’ zijn hierdoor weer speciaal en zo brengt een nadeel toch weer een soort voordeel met zich mee.

 

Maar toch vroeg ik me af of dit niet een beetje overdreven was. Als ik iets heb geleerd is het wel dat je je eerst moet verdiepen in de materie voordat je een conclusie trekt en ik kan nu vol overtuiging zeggen, nee het is niet overdreven.

 

Een Epi pen is een reddingsmiddel wanneer het toch fout gaat maar helaas geen garantie voor een goed eindresultaat. Pinda, melk en andere voedingsmiddelen kunnen zulke heftige reacties veroorzaken dat kindjes hier dus werkelijk aan kunnen overlijden.  Uit voorzorg geef ik ze nu nooit meer iets mee met pinda’s erin. Lastig omdat ze in de USA een ernstige pinda(kaas) verslaving hebben en bijna overal M&M’s in zitten of pindakaas. Maar toch,  als we kindjes kunnen helpen om een aanval te voorkomen zullen we dat zeker doen.

 

Laatst in het vliegtuig werden geen pinda’s uitgedeeld doordat een mede passagier een allergie had. Mensen zaten een beetje te mopperen en sommige vonden het onzin, maar ik was blij dat ik me erin verdiept had en nu kan zeggen, pretzels met zout zijn ook best lekker.

 

Oordeel niet voordat je weet waar je over praat.  Een allergie is veel heftiger dan een voedsel intolerantie en je wil echt niet de oorzaak zijn van een allergische reactie.

  

Tot snel.

Liefs.

Krista

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »